Meniu Închide

Acute Cardiovascular Care. Impresii ştiinţifice de la Congresul de la Malaga – martie 2019

Întâlnirea anuală a ACUTE CARDIOVASCULAR CARE ASSOCIATION (ACCA), ramură a ESC, s-a desfășurat în acest an în perioada 2-4 martie 2019, la Malaga, Spania.

Comunitatea ACCA aduce laolaltă cardiologi non-invazivi si invazivi, intensiviști, anesteziști și chirurgi cardiaci, reunind astfel toți actorii implicați în managementul pacienților cu patologie acută cardiacă.

Sesiunile științifice ale congresului au tratat extensiv, prin expuneri ale unor experți în domeniu, problematica sindroamelor acute coronariene, strategia de revascularizare miocardică, precum și insuficiența cardiacă și instituirea suportului circulator în șocul cardiogen.

Alte teme abordate au fost reprezentate de implantul percutan, transcateter al valvelor, sindroamele acute coronariene asociate aterosclerozei coronariene non-obstructive (MINOCA) și, nu în ultimul rând, tratamentul antitrombotic post-revascularizare miocardică, respectiv individualizarea terapiei în funcție de riscurile si beneficiile dublei sau triplei terapii antitrombotice.

Mai jos vă prezentăm pe scurt subiectele cele mai abordate şi care au suscitat un maximum de interes:

Șocul cardiogen. Suportul mecanic extracorporal este din ce în ce mai folosit în toate cazurile acute, atât ca o soluție temporară cât și ca una definitivă (recovery, decision or destination therapy). Trei mari studii vor răspunde la multe întrebări în ceea ce privește acest subiect.

Studiul „DanGer shock“ compară Impella vs. tratament medical clasic în infarctul miocardic acut complicat cu șoc cardiogen (360 pacienți  cu şoc cardiogen și FE<45% sunt așteptați să fie înrolați în acest studiu).

Studiile EUROSHOCK (finanțat de EU, cu înrolarea a pacienților începută la 1 ianuarie 2019, se va focusa în special pe subgrupurile de pacienți fragili, femei și cei cu multiple comorbidități) și VAECMO vor randomiza ECMO vs. tratament clasic. 

Stopul cardio-respirator ce apare în afara spitalului a fost altă temă extrem de interesantă, dând naștere la discuții aprinse legate de selecția pacienților care ar beneficia de ECMO și modalități de reducere a timpului până la spital.

Puteți vizualiza toate resursele congresului (abstracte, slide-uri, video) pe portalul ESC

Dincolo de sesiunile științifice clasice, ca de fiecare dată, sesiunile „hands-on“ au beneficiat de un mare interes, temele abordate fiind în principal cele legate de dispozitivele de asistare ventriculară (ECMO), dar și de ecografie pulmonară la pacienți cu insuficiență cardiacă acută. O altă sesiune inedită a fost legată de aspecte din viața de zi cu zi a unui medic intensivist, printre care recunoașterea burn-out-ului și tratamentul bolnavilor terminali, în sesiunea „The art of being a doctor in intensive care“. Decizia de a opri tratamentul unui bolnav cardiac terminal este uneori foarte dificil de luat, cu mulți factori de luat în considerare, printre care cei mai importanți sunt prognosticul bolii, voința pacientului şi a familiei.

Premiul „Young Investigator Award“ a revenit lui S. Wiberg (Danemarca) pentru studiul „The biomarker mid-regional pro-adrenomedullin drawn upon admission for ST-elevation myocardial infarction is a strong predictor of 30-day mortality“, iar ACCA Research Prize a revenit lui Claudio Montalto pentru studiul „Prospective validation of ACCA quality indicators on optimal medical therapy in consecutive patients with acute myocardial infarction of a tertiary care center“.

Aceste premii sunt remunerate de ACCA, astfel că vă invităm să participați cu proiecte sau studii la următorul congres ACCA.

Participarea românească a fost și de această dată la înălțime, cu prezentări de tip poster ale centrelor medicale din București, Târgu-Mureș, Arad, Oradea, Sibiu și ClujNapoca. Remarcăm prezența centrului universitar din TârguMureș (colectivul condus de Prof. Imre Benedek), cu o lucrare premiată în cadrul secțiunii postere moderate în cardiologia intervențională, tema abordată fiind reprezentată de utilizarea tomografiei de coerență optică în detectarea disecției subendoteliale a arterelor coronare. 

Instantanee de la Congresul ACCA. Printre alții Dr. S. Crișan, M. Trofenciuc, A. Mischie și D. Țînț

De menționat ca România a fost țara cu cu cele mai multe granturi de călătorie pentru rezidenți (19 granturi), un rezultat excepțional pentru tinerii medici cardiologi români. Vă invităm să vă pregătiți CV-ul pentru congresul de anul viitor, unde,  din nou,  se vor atribui granturi pentru participarea la congres. Salutăm de asemenea prezența Prof. Diana Țînț, reprezentanta structurii Grupului de lucru ACCA Romania la congres (Grupul de lucru Cardiologie de Urgenţă al Societăţii Române de Cardiologie, condus de Prof. Lucian Petrescu).

Comunitatea ACCA continuă să rămână una extrem de dinamică! Unul din obiectivele de viitor ale ACCA este crearea unei punți între seniorii ACCA și tinerii cardiologi, cu întâlniri punctuale și discuții între aceștia, cu scopul unui atât de necesar schimb de idei și experiențe, atât prin sesiuni live cât și cu ajutorul platformei Twitter sau Facebook. De asemenea, includerea reprezentanților societăților naționale în structura ACCA centrală este un alt punct important pe agenda actuală a Asociației.  Vă invităm deci să vă înscrieți pe noul cont Facebook Romanian Working Group on Acute Cardiovascular Care (Grupul de Cardiologie de Urgenţă al Societăţii Române de Cardiologie) și pe platforma Twitter (@SRCCardio – contul Societății Române de Cardiologie) pentru a împărtăși păreri, opinii și informații medicale referitoare la cardiologia de urgență. Aveți de asemenea la dispoziție noua platformă Cardiotwitter unde vă puteți alătura unei rețele europene de cardiologi tineri (Facebook, #CardioTwitter).

Anul viitor congresul va avea loc in Atena, 7-9 mai 2020. Sperăm să vă revedem cu mare plăcere!

16 Mai 2019

AUTORI

Simina Crișan,  Mihai Trofenciuc,  Alexandru Mischie, Secretar ACCA,  FESC