Meniu Închide

Cerem susţinere avizată: Revista română de cardiologie

Cine sunt eu? Cine suntem noi?

Apreciez cu adevărat dacă puteți petrece câteva minute din timpul dumneavoastră pentru a citi rândurile care urmează.

Poate unii din dumneavoastră ma cunoașteți ca profesor (profa!) de cardiologie, dar puțini mă știți ca redactor șef al Revistei Române de Cardiologie. De fapt am obținut de puțină vreme acest titlu – din decembrie 2015 când profesorul Eduard Apetrei m-a propus ca urmaș al dânsului la conducerea Revistei.

Și m-am încărcat cu răspunderea Revistei; am simțit că

„Totul depinde de călimări… și această femeie nu poate trăi decât îmbrăcată în cerneală și acest cal și această cheie care păzește o pasăre împăiată. Totul depinde de călimări Totul depinde de culoarea cernelii“ George Almosnino „Depinde“ Laguna, 1971

Cum este Revista? Cum am vrea să fie?

Pe dinafară arată bine: are o copertă care amintește de revista europeană de cardiologie. Are câteva imagini din numărul în curs menite să atragă privitorii și să le deschidă apetitul de a citi revista. Și niște culori tari – roșu și albastru – care rămân pe retină…

Când o deschideți vedeți compoziția Conducerii Societății Române de Cardiologie – de la Președinte la membrii acestuia.

Și pe cei ce mă ajută azi să alcătuiesc revista: cei doi „deputy editors“: G.L. Nicolosi și B.A. Popescu; editorii: D. Dobreanu, M.S. Martin, T. Nanea, G. Tatu-Chițoiu; editorii asociați: D. Cosma, R. Jurcuț, C. Matei, M. Rugină; secretara revistei M. Sălăgean și desigur E. Apetrei ca ultimul redactor șef. Și fondatorul revistei, C. Carp.

I-am ales pe motive de prețuire și simpatie… De pildă G.L. Nicolosi a dat un impuls puternic revistei italiene de cardiologie – schimbându-i numele și orientarea, făcând-o să pătrundă în grupul publicațiilor agreate ISI; în plus o seamă de români au început ecocardiografia în clinica sa. Board-ul editorial cuprinde o seamă de nume ultracunoscute în cardiologie (L. Badano, D.V. Cokkinos, G. Derumeaux, G. Fontaine, A. Fraser, A. Goudev, A. Heagerty, A. Kamesky, A. Keren, M. Komajda, M. Gheorghiade, G. Marcia, A. Manolis, P. Nillson, F. Pinto, J. Redon, W. Remme, M. Tendera, P. Vardas, M. Vugimaa) și cardiologi din România, la care am adăugat câteva nume de rezonanță azi ca L. Petrescu, A. Ionac, A. Petriș, F. Mitu, M. Rădoi.

Urmează Cuprinsul: un editorial, un articol original (unul singur!), două referate generale, patru prezentări de cazuri, două de imagistică și o trecere în revistă a unor actualități în cardiologie. Totul în limba engleză. Și apoi traducerea în limba română a unui Ghid al Societății Europene de Cardiologie. Și asta este tot…

Ce loc a ocupat revista? A fost printre revistele acceptate de CNCSIS cu calificativul B. Cum este ea acum? Acceptabilă – dar fără strălucire. La răsfoire – arată bine, dar la citire își „cere“ încă scriitorii.

Lipsește o coaliție care să o susțină. Coalițiile sunt forme de alianțe temporare care apar datorită unor scopuri și interese comune. Baza reală a apariției și durabilității coalițiilor este parteneriatul. Nu există parteneriate garantate de succes ci doar parteneriate funcționale, ale căror obiective comune sunt transformate în rezultate de către membrii parteneriatului. Profetul spune că „ceea ce este conform legii e clar și ceea ce nu este conform legii este, de asemenea, destul de clar. Între acestea două se află tot ceea ce este ambiguu, adică ceea ce oamenii, în general, nu știu. Acela care reușește să evite dubiul își salvează onoarea și credința“ (Rydadhus Salaheen).

Trebuie să reușim să ne constituim în oameni care scriu „la obiect“, poate la început timizi sau forțați de împrejurări, iar mai apoi cu o din ce în ce mai mare încredere în puterile proprii.

Cum ne puteți ajuta?

Am dori ca revista să fie „vie“, să primească articole de la dumneavoastră, de la maeștrii dumneavoastră, de la prieteni, de la colegi și de la studenți.

Am dori să trimiteți articole originale. Să le „împănați“ cu e-books-uri, video… Să vă argumentați astfel reputația, vizibilitatea. Și să contribuiți la ridicarea nivelului revistei. În clipa aceasta, ni s-a transmis că nu „merităm“ un titlu mai înalt, dar că nu suntem departe de el. Sa încercăm să-i încurajăm pe oamenii care aparent n-au atâta încredere în sine încât să vorbească tare sau să își prezinte succesele. Acești oameni invizibili sunt capabili să se exprime liber; libertatea are să vină pe o baza de autenticitate asumată. Pare o picatură într-un ocean – dar această picătură va dezvolta cercuri concentrice.

Se spune ca în Europa reizbucnește războiul ideologic. Europa nu este în război decât dacă definim linia frontului în interiorul constructului european. Dacă ar fi să poarte un război, atunci acesta trebuie purtat în special cu ea însăși, în special cu cei care s-au preocupat cel mai puțin de comunitățile musulmane de la marginea societății, alunecate înapoi într-un ev mediu întunecat. În Europa – lupta pentru scrisul precis, bazat pe dovezi – este infailibilă!

Și, așa cum spunea Andrei Malraux, „cultura e ceea ce face din om altceva decât un simplu accident în univers“.

Ajutați-ne. Astfel Revista și publicistica medicală din România va câștiga…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.