Meniu Închide

Despre medicina online în vremurile de pandemie

Sau „ultima noapte de spitalizare, prima zi de telemedicină”

De multe ori mă întreb cum ar fi fost această pandemie acum 20 de ani. Când nu aveam Whatsapp, Zoom, nici emailul nu era la fel de răspândit. Nu aveam magazine de aplicaţii sau ceasuri inteligente care să măsoare pulsul.

Pentru că dacă această pandemie şi obligativitate de distanţare socială ne-a forţat o limită, a fost aceea de a învăţa să comunicăm şi altfel cu pacienţii pe de o parte, şi cu colegii pe de alta.

Primele săptămâni de lockdown au fost cele mai cutremurătoare. Bineînţeles că eram obişnuiţi să reglăm INR şi uneori tensiuni prin telefon ori Whatsapp. Dar niciodată ca atunci nu conştientizasem importanţa întâlnirilor periodice cu pacientul (sau oricând e nevoie). Și cum este să nu le mai poţi avea. Ei bine, tehnologia ne-a salvat. Unul din materialele mele preferate din acea perioadă rămâne un infografic din BMJ care prezintă etapele şi soluţiile de comunicare la distanţă cu pacienţii, fie pentru suspiciunea de COVID19, fie pentru alte probleme de sănătate1 . Am înţeles atunci importanţa de a fi acolo pentru a răspunde întrebărilor unor pacienţi neliniştiţi. Importanţa de a-i vedea la rândul meu în apeluri video dacă vocea lor nu pare în regulă. Societatea Europeană de Cardiologie a venit la rândul ei cu un document de răspunsuri la întrebări frecvente ale pacienţilor cardiovasculari în vremuri de COVID19, traduse imediat şi în limba română pentru a putea fi folosite de pacienţii noştri2 ( fie conectaţi la internet, fie în varianta tipărită). Analize de sânge, valori tensionale, dureri toracice anginoase sau anxioase, palpitaţii, multe astfel de episoade şi-au găsit soluţia tele-medical. Unde nu erau soluţii am învăţat să le creăm, şi să îi ajutăm pe pacienţi să găseasca variante de automăsurare şi monitorizare. Şi, deşi la distanţă, este posibil să fi învăţat multe despre empatie în acest mod.

După primul şoc, viaţa profesională a încercat să îşi reia cursul şi pe planul educaţiei medicale continue. Nicio zi fără un rând (spune francezul), niciun an fără un congres. De la marile conferinţe naţionale şi internaţionale, la cursurile cu studenţii şi webinarii, am deveni experţi în a mânui Zoom, Microfost Teams sau Webex (iar copiii noştri în şcoală online ne-au depăşit). Si cred că sunt în asentimentul multora când spun că am avut mult de câştigat. Ca ascultători – am avut ocazia de a participa la conferinţe sau sesiuni din Europa ori SUA la care nu aş fi ajuns poate niciodată live, la preţuri modice sau char gratuite, cu posibilitatea de a urmări când am eu timp, fără să lipsesc mult de lângă familie. Ca vorbitor – am o flexibilitate nesperată a programului, pot participa şi chiar organiza evenimente cu costuri rezonabile şi, din nou, fără a dispărea zile întregi de acasă între 2 avioane.

Mai mult decât atât, s-au dezvoltat sau am redescoperit numeroase platforme de informaţie medicală utilă, de calitate, una dintre ele fiind www.stetoscop.ro!

Vom ieşi din momentul acesta al istoriei noastre personale într-un fel sau altul mai învăţaţi, mai înţelepţi? Vom şti să empatizăm mai bine cu pacienţii noştri? Ne vom preţui mai mult timpul astfel încât să nu îl cheltuim pe timpi morţi când ştim acum că putem comunica măcar parţial mai simplu, online? Nu ştim încă, dar sper că vom rămâne şi cu ceva pozitiv din asta.

BIBLIOGRAFIE

1 Greenhalgh T. Covid-19: a remote assessment in primary care. https://www.bmj.com/ content/368/bmj.m1182

2 https://www.escardio.org/Education/COVID-19-and-Cardiology/what-heart-patientsshould-know-about-the-coronavirus-covid-19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.