Meniu Închide

Prof. Thor Edvardsen, Universitatea din Oslo

„…ratăm mulți pacienți cu insuficiență cardiacă silențioasă declanșată de tratamentul oncologic acut și mulți pacienți în fazele cronice, la distanță”

Cum vedeți rolul cardiologului în echipa cardio-oncologică

Cardiologul ar trebui în mod evident să lucreze în contact strâns cu oncologii. Pe parcursul anului 2017 vom începe să facem o evaluare ecocardiografică de referință tuturor pacienților cu cancer aflați la risc de a dezvolta insuficiență cardiacă datorită tratamentului oncologic pe care îl urmează. Studiile de urmărire ar trebui să fie, de asemenea, făcute ecocardiografic.

Până în prezent, aceste evaluări de referință și de urmărire au fost efectuate prin ventriculografie radioizotopică în spitalul nostru, dar această tehnică nu mai este recomandată la momentul actual. Cardiologul și medicul oncolog ar trebui să discute împreună strategiile de tratament ulterioare, imediat ce apar semnele de insuficiență cardiacă înainte, în timpul sau după tratament. Acest lucru poate fi descoperit atât clinic cât și în urma unui studiu ecocardiografic. Oncologul ar trebui să aibă decizia finală cu privire la tratamentul cancerului în continuare iar cardiologul ar trebui să înceapă terapia pentru insuficiența cardiacă dacă este necesar, dar, desigur, în strânsă colaborare.

Cum abordați în mod practic urmărirea pacienților oncologici în practica dumneavoastră?

În acest moment, din păcate, facem ecocardiografie doar acelor pacienți care sunt trimiși către noi de la Departamentul de Oncologie. Acest lucru înseamnă că ratăm mulți pacienți cu insuficiență cardiacă silențioasă declanșată de tratamentul oncologic acut și mulți pacienți în fazele cronice, la distanță. Va fi important să căutăm atât afecțiunile valvulare cât și insuficiența cardiacă în anii de urmărire după încheierea tratamentului. Cu toate acestea, am planificat în bugetul pe anul viitor un post de cardio-oncologie și vom angaja un cardiolog și un tehnician eco pe parcursul anului 2017. Ei vor fi responsabili pentru supravegherea acestor pacienți, înainte, în timpul și în perioada de urmărire.

Dacă descoperim semne de insuficiență cardiacă silențioasă, vom face imediat înainte de fiecare ciclu de tratament oncologic o nouă evaluare ecocardiografică pentru a monitoriza pacienții foarte atent. O oprire completă sau o pauză în tratamentul cancerului vor fi la latitudinea medicului oncolog.

Care este locul imagisticii de deformare miocardică în practica dumneavoatră de zi cu zi?

Tehnicienii noștri analizează strainul longitudinal global (SLG) la aproape toți pacienții noștri și raportăm SLG în majoritatea rezultatelor noastre ecocardiografice către alți medici din cadrul departamentului nostru și din afară. Motivul pentru care facem acest lucru este ca toți cardiologii și medicii de alte specialități să fie familiarizați cu SLG și argumentele sale pro și contra. Modul în care utilizăm SLG și imagistica de deformare miocardică în laboratorul nostru eco este cu o atenție specială la acei pacienți la care fracția de ejecție este normală, și la care suspectăm o disfuncție miocardică, în ciuda FE normale. Am găsit foarte utilă această abordare și am descoperit numeroase elemente patologice la pacienți, procedând în acest fel. Un grup foarte important de pacienți este acela al pacienților aflați sub tratament oncologic, așa cum am menționat mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.