Meniu Închide

Rezultatele trialului ATPCI

Ziua 2 de sesiuni live incepe cu rezultatele trialului ATPCI.

Agent antianginos particular, de linia 2, Trimetazidina modifica metabolismul miocardului ischemiat catre cai energetice mai eficiente – favorizeaza sinteza de ATP in conditii de anaerobioza si previne acidoza, toate acestea fara a influenta TA sau frecventa cardiaca.
Profesorul Ferrari a prezentat design-ul trialului clinic randomizat, rezultatele, precum si premizele de la care s-a pornit. Au fost inrolati circa 6000 de pacienti, randomizati in 2 brate: 2998 au primit Trimetazidina cp 35 mg x2/zi, iar ceilalti 3009 au primit placebo. Trimetazidina, respectiv placebo au fost adaugate arsenalului terapeutic antianginos pe care pacientii il primeau deja.

Conditia esentiala a fost ca fiecare subiect inclus sa fi suferit de NSTEMI recent sau sindrom coronarian cronic, cu interventie percutana coronariana recent efectuata si cu succes primar procedural, suprapus peste existenta atacurilor anginoase atat pre-PCI, cat si post.

Urmarirea s-a facut la 1-3-6-12 luni si apoi anual timp de 4 ani dupa randomizare. Rezultatele sunt surpinzatoare. Este sfarsitul unei ere?

End point-ul primar care a fost compus din: deces cardiovascular, spitalizari recurente, atacuri anginoase persistente care au necesitat fie modificare de schema terapeutica, fie augmentarea acesteia, fie PCI pentru control simptome – a fost caracterizat in primul rand de o rata a evenimentelor foarte scazuta (25% in 5 ani). De asemenea, adaugarea Trimetazidinei 35 mg x 2 la terapie anti-ischemica de fond nu a modificat parametrii sus-mentionati.

In concluzie, folosirea profilactica a Trimetazidinei adaugata la terapia antianginoasa recomandata de ghidurile de practica medicala curenta NU a imbunatatit caracteristicile populatiei urmarite, dupa angioplastie coronariana, fie electiva, fie de urgenta. De asemenea, nu au fost raportate reactii adverse serioase ale folosirii acestui medicament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.