Meniu Închide

Sumar: Colchicina în terapia preventivă cardiovasculară

Cu ocazia ESC 2020, StetoscopCardio prezinta o varianta prescurtată a cronologiei studiilor despre colchicina în preventia secundară a evenimentelor cardiovasculare. Pentru textul complet, puteți citi în articolul Colchicina în terapia cardiovasculară preventivă!

După SCA exista un risc cumulat de 20% de a suferi un infarct miocardic (IM), atac vascular cerebral (AVC) sau deces de cauza cardiovasculara.

Riscul de moarte cardiovasculara se coreleaza cu un nivel crescut de inflamatie (hsCRP > 3.0 mg/dl)

CANTOS: Canakinumab (antagonist de IL-1beta) a dovedit o reducere atat în nivelul de hsCRP, cât și de evenimente cardiovasculare adverse. Ramane insa scump, cu efecte secundare potențial periculoase (incidența crescuta de infectii severe). 

CRIT: Metotrexatul nu are niciun beneficiu în reducerea evenimentelor adverse cardiovasculare sau a nivelului markerilor inflamatori la pacientii cu antecedente cardiovasculare.

COLCHICINA este un medicament cu uz bine stabilit în pericardita și guta și un profil de efecte secundare binecunoscute, cel mai frecvent fiind diareea. Mecanismul sau farmacologic este de a inhiba polimerizarea microtubulilor și formarea a inflamazomului.

LoDoCo: 0.5 mg colchicina/zi la pacienții cu boală coronariană stabilă are un efect pozitiv asupra prognosticului cardiovascular pe termen lung. Studiul însă are un design slab, cu limitarile aferente.

COLCOT: Studiu multicentric dublu orb care a urmărit 4745 de pacienți care s-au prezentat cu IM, alocați aleator către tratamentul cu colchicina (0,5 mg/zi) sau placebo. S-a demonstrat o reducere semnificativă (reducere relativă 23%) în obiectivul primar (IM, AVC, spitalizare pentru angină ce a necesitat revascularizare de urgență). Incidența ușor crescută de diaree și pneumonie în grupul tratat cu colchicina.

COPS: Studiu multicentric dublu orb care a urmărit 795 de pacienți care s-au prezentat cu SCA sau cu dovada angiografica de boala coronariana, alocați aleator către tratamentul cu colchicina (1 mg/zi pentru 1 luna, ulterior 0,5 mg/zi pentru 11 luni) sau placebo. Obiectivul primar a fost similar cu cel din COLCOT. A fost constatată o reducere în obiectivul primar la 365 de zile (reducere relativă de 36%), însă fără semnificație statistică (p=0.09). La 400 de zile, o reducere de 40% în obiectivul primar a fost găsită ca fiind semnificativă (p=0.05). Spre deosebire de COLCOT, s-a constat o creștere în mortalitatea de cauza non-cardiovasculara în grupul tratat cu colchicina.

LoDoCo2: În 2020, așteptam cu interes rezultatele studiului care urmareste efectul administrarii colchicinei (0,5 mg/zi) la pacientii cu boală coronariană stabilă pentru minim 1 an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.