Meniu Închide

Pot pacienții cu proteze valvulare metalice sau stenturi să beneficieze de imagistica prin rezonanță magnetică? Când? Cum?

Autor

Sebastian Onciul
Clinica de Cardiologie, Spitalul Clinic de Urgență București, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București

În practica curentă, prezența valvelor metalice este frecvent considerată o contraindicație pentru imagistica prin rezonanță magnetică (IRM). În cazul stenturilor, se obișnuiește să se aștepte o perioadă de câteva săptămâni de la angioplastie până la efectuarea IRM.

Dar cât din aceste practici reprezintă cutume anecdotice și care este de fapt comportamentul corect față de pacienții cu proteze valvulare sau stenturi coronariene, pentru a nu-i priva de investigații IRM, atât la nivel cardiovascular, cât și la nivelul altor segmente ale corpului?

Frica de a introduce un pacient cu implanturi metalice în magnet este una justificată. Apar o serie de întrebări precum: poate fi smulsă proteza din pieptul pacientului? Există riscul ca protezele sau stenturile să se supraîncălzească și să producă arsuri la nivelul structurilor cardiace? Este posibil ca forțele magnetice să blocheze proteza în poziție deschisă sau închisă? Cât timp trebuie să treacă de la implantul protezei sau a stenturilor până la efectuarea în siguranță a examenului IRM? Se poate folosi un aparat de 1.5T sau 3T?

Din fericire, există răspunsuri bazate pe experimente și dovezi științifice pentru fiecare dintre aceste întrebări.

Astfel, este bine stabilit în prezent că pacienții cu orice tip de proteză cardiacă metalică și orice tip de stent pot efectua în siguranță examene IRM, imediat după intervenția chirurgicală sau după angioplastie. De asemenea, inelele de anuloplastie, protezele biologice, protezele implantate percutanat, materialele metalice de sutură sternală, sondele de stimulare epicardică, nu sunt considerate contraindicații pentru IRM.

S-a demonstrat că forțele pe care le exercită magnetul asupra protezelor metalice sunt de fapt mai mici decât forțele exercitate de contracțiile cardiace. Explicația este un simplă: protezele și stenturile sunt confecționate din aliaje de metale non-feromagnetice.

În cazul stenturilor, nu există niciun risc ca acestea să se deplaseze, indiferent de timpul scurs de la angioplastie. De aceea, nu este necesară amânarea investigației IRM până la „endotelizarea“ stenturilor, indiferent de numărul, tipul, localizarea stenturilor, sau dacă angioplastia s-a efectuat în condițiile unui sindrom coronarian acut sau electiv.

De asemenea, examenul IRM se poate efectua în siguranță în orice moment, chiar din prima zi după intervenția chirurgicală de protezare valvulară, atât la 1.5T cât și la 3T. Mii de pacienți cu proteze metalice, inele de anuloplastie și stenturi au beneficiat de examene IRM cardiovasculare în lumea întreagă, dar nu a fost raportat niciun incident sau eveniment advers legat de prezența implanturilor.

În general, artefactele cauzate de prezența protezelor sau stenturilor sunt minore și localizate doar în vecinătatea implanturilor și, de obicei, nu împiedică interpretarea corectă a imaginilor.

Dar de ce ar necesita pacienții cu proteze metalice sau stenturi examene IRM cardiac? Cea mai frecventă indicație este evaluarea ischemiei miocardice reziduale prin IRM de stres sau a viabilității și întinderii cicatricei miocardice. În plus, se pot obține informații importante legate de funcționarea protezelor, cuantificarea regurgitărilor valvulare sau a obstrucțiilor intraprotetice, aprecierea corectă a dimensiunilor și a funcției biventriculare.

Desigur, lucrurile stau diferit în cazul stimulatoarelor cardiace și a defibrilatoarelor implantabile. Numărul dispozitivelor IRM – compatibile este în creștere, dar înainte de a intra în magnet, pacientul trebuie să treacă pe la electrofiziolog pentru a se asigura că, atât generatorul, cât și fiecare dintre sonde sunt IRM – compatibile, că nu există sonde abandonate și că stimulatorul este comutat în modul specific IRM.

Oricând ne putem ajuta în practica zilnică de site-ul www.mrisafety. com, unde se poate verifica compatibilitatea IRM a oricărui dispozitiv implantabil. Totuși, un lucru e sigur și bine de reținut: protezele valvulare de orice fel, inelele de anuloplastie și stenturile nu sunt contraindicații pentru IRM.

Această publicaţie reprezintă o sursă de informare pentru medicii cardiologi. Daca sunteți pacient, retineți că aceste informații nu pot substitui un consult medical. Pentru întrebări despre sănătatea dumneavoastră, tratament şi alte aspecte ale îngrijirii, discutaţi cu medicul de familie sau cu un medic specialist.